Wat is PCOS?

PCOS – PolyCysteus Ovarium Syndroom

Eerste ervaring met PCOS

Toen ik 6 jaar geleden van mijn nicht te horen kreeg dat ze last had van PCOS-klachten, had ik er nog nooit eerder van gehoord. Op dat moment zocht ik het niet verder uit wat het precies inhield. Ik wist dat ze heel moeilijk zwanger kon worden en dat was voor mij al een reden om zelf te stoppen met de pil, om uit te testen of mijn cyclus op gang zou komen.

Dat gebeurde niet. Ook niet heel gek, achteraf gezien. Op mijn 17e kreeg ik de Diane35 pil voorgeschreven van de huisarts, terwijl mijn cyclus nooit op gang was gekomen. Ik had last van een vette huid en pukkeltjes, de pil zou mijn huid rustiger maken. Dat is wat je wilt als tiener. Niet wetende dat de pil mijn hormonale balans nog meer zou verstoren.

Na 12 jaar ben ik gestopt met de pil en toen begon de ellende. Ik kreeg weer last van een slechte huid, haartjes op plekken waar je ze als vrouw niet wilt krijgen, mijn cyclus kwam niet op gang en ik was niet meer mijn vrolijke ik. Door een echoscopie in het ziekenhuis werd het bevestigd, ik had last van PCOS-klachten.

Op dat moment had ik helemaal geen kinderwens, maar ik mocht met een hormoonkuur beginnen wanneer deze wens wel aan de orde zou komen. Ondertussen zat ik met de klachten en voelde ik me helemaal niet goed. Wat moest ik nu?

Ik ben me gaan verdiepen in PCOS en de mogelijkheden in het natuurlijke herstel ervan.

Eerste ervaring met PCOS

Polycysteus Ovarium Syndroom is niet meer dan een verzameling symptomen waarvan je er minstens twee moet hebben om de diagnose PCOS te krijgen:

 • Weinig of geen menstruaties;
 • Overmatige aanmaak van mannelijk hormoon, dit uit zich in acné, overbeharing op het lichaam en in het gezicht, haarverlies op het hoofd;
 • De eierstokken hebben een bijzonder aspect, heel veel kleine eiblaasjes = follikels zijn aan de rand ervan zichtbaar, b.v. bij een echo. Het moeten er meer dan 10 zijn.

Problemen die door PCOS veroorzaakt worden zijn:

 • Acné;
 • Problemen met overbeharing;
 • Uitblijvende menstruaties;
 • Overvloedige menstruaties. Als een menstruatie komt is deze meestal hevig;
 • Problemen met vruchtbaarheid omdat er zelden of nooit een spontane eisprong optreedt;

De meeste vrouwen ontdekken dat zij PCOS hebben als zij stoppen met de pil vanwege een kinderwens. De cyclus komt dan niet spontaan op gang. Vrouwen die de pil niet gebruiken kunnen het merken aan grote tussenpozen tussen de menstruaties. In de medische literatuur wordt gezegd dat 1 op de 15 tot 1 op de 7 vrouwen te kampen heeft met PCOS. Het probleem komt nu vaker voor dan 30 jaar geleden.

Mogelijke oorzaken van PCOS

 • Erfelijke factoren;
 • Insulineresistentie;
 • Overgewicht;
 • Teveel stress: als de bijnieren continu overuren moeten draaien doordat je blootstaat aan teveel stress. Hierbij kan de aansturing van de eierstokken in het geding komen;
 • Darmproblemen: er blijkt een nauwe samenwerking tussen de microbiota, de darmbacteriën, en de hormonen van de eierstokken: bij een ongunstige samenstelling van bacteriën wat veroorzaakt kan worden door (herhaald) antibioticagebruik en door slechte voedingsgewoonten, wordt oestrogeen niet goed afgebroken. Vrouwen met overgewicht en PCOS zijn vaak oestrogeendominant;
 • Door blootstelling aan hormoonverstorende stoffen: denk aan pesticiden, herbiciden; aan weekmakers in plastic verpakkingen van je voeding; aan conserveringsmiddelen in verzorgingsproducten en make-up.

Wat kun je zelf doen?

 • Eet onbewerkte voeding en eet zo min mogelijk suikers en koolhydraten. Eet minimaal 400 gram groente per dag;
 • Beweeg veel en train regelmatig. Dit is erg gunstig bij insulineresistentie. Bij krachttraining zorgt het ervoor dat er meer insulinereceptoren worden aangemaakt;
 • Beperk stress zoveel mogelijk;
 • Bijslikken van supplementen is een optie. Bijvoorbeeld vitamine D3, D-chiro-inositol, vitamine B complex, monnikenpeper.

Risico’s op lange termijn

Ook als je geen zwangerschapswens hebt maar wel de verschijnselen van insulineresistentie en PCOS, is het bestrijden ervan met voedingsaanpassing (en supplementen) zeer wenselijk.
Vrouwen met PCOS hebben een veel hogere kans op suikerziekte, op zwangerschapssuikerziekte en andere zwangerschapscomplicaties, op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en op hormoongevoelige kanker, zoals baarmoederkanker.

Bronnen

Vrouwenpoli Boxmeer
boek Hormoonbalans voor Vrouwen van Ir. Ralph Moorman & Drs. Barbara Havenith

Opt In Image
E-book: eerste hulp bij PCOS-klachten

Vraag hieronder mijn gratis e-book "eerste hulp bij PCOS-klachten" aan. Mijn cyclus is gelukkig weer op gang gekomen. In mijn e-book staan 5 basis principes die PCOS-klachten bij de oorzaak aanpakt.

Neem contact op

Contact

Annuleren