PCOS en Insulineresistentie

Is jouw bloedsuikerspiegel stabiel?

Hoe bewust ben jij bewust van jouw bloedsuikerspiegel? Kun je makkelijk een maaltijd overslaan? Of moet je elk uur van de dag iets eten omdat je anders hoofdpijn krijgt, gaat trillen of duizelig wordt?
Ik behoorde jarenlang tot de laatste groep. Voorheen was ik accountmanager en hele dagen op pad. Daar hoorde een volle tas met eten bij zodat ik geen last zou krijgen van a�?klopa�?honger. Iedereen vroeg zich altijd af waar ik het altijd liet, dat vele eten. En ik maar denken dat mijn spijsvertering zo lekker snel was.

Voordat ik met de opleiding Trainer Hormoonfactor begon, wist ik eigenlijk nog niet zoveel over insulineresistentie. Ongeveer 90% van de vrouwen met PCOS-klachten is insulineresistent. Ja precies, een behoorlijk hoog percentage. Ik leg je graag uit wat insulineresistentie inhoudt en wat je er zelf aan kunt doen om de klachten te verminderen en zelfs te laten verdwijnen.

Altijd trek

Al zo lang dat ik me kan herinneren heb ik last van dips na het eten. Ik ben altijd slank geweest en kon eten wat ik wilde. Hierdoor lette ik niet op wat ik at, denk aan geraffineerde suikers en koolhydraten. Ik at vele malen op een dag, niet wetende dat ik hierdoor insulineresistentie opbouwde. Hierdoor was ik vaak erg moe. Door de opleiding kwam ik er achter dat ik ongevoelig was geworden voor de insuline.

 

Hoe werkt insuline?

Bij een lichaam dat in balans is zorgt insuline ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Wanneer je geraffineerde suikers en koolhydraten eet, krijgen de eilandjes van Langerhans (in de alvleesklier) een seintje waardoor insuline aangemaakt wordt.
Hoe meer suikers je lichaam te verwerken heeft, hoe meer van het hormoon insuline nodig is om de bloedsuikerspiegel te laten dalen. Hierdoor kan dus insulineresistentie ontstaan. Bij insulineresistentie reageren je lichaamscellen niet goed op de insuline. Als de insulinereceptoren jaar in jaar uit een overvloed van insuline op zich af krijgen, worden ze daar steeds ongevoeliger voor. De sleutel (hormoon) past als het ware steeds minder goed op het slot (receptor), omdat dit is gaan slijten. Zo wordt er steeds meer insuline aangemaakt om toch de belangrijkste suiker in de cellen te krijgen. Als er dan veel insuline aangemaakt is, wordt alle suiker ineens uit je bloed opgenomen in de cellen. Gevolg hiervan is dat er te weinig suiker in je bloed overblijft. Dat voelt alles behalve prettig.

WelkeA�symptomen kunnen voorkomen bij insulineresistentie?

 • Een teveel aan insuline wordt door het lichaam als vet opgeslagen. Dit kan van invloed zijn op je gewicht;
 • Slechte energiehuishouding. Glucose kan niet meer goed worden opgenomen in de cellen, omdat ze ongevoelig zijn geworden voor de insuline. Dit kan zorgen voor problemen met het aanmaken van energie in verschillende cellen;
 • Gewichtstoename bij het eten van koolhydraten;
 • Sterke drang naar zoetigheid/suikerverslaving;
 • Neerslachtigheid;
 • Prediabetes.A�

Wat kun je er zelf aan doen?

 • Inname van suiker en koolhydraten beperken. Zorg voor zoveel mogelijk laag glycemische voeding. Hiervan zal je bloedsuikerspiegel niet zo snel en van stijgen. Denk bijvoorbeeld aan het eten van groenten (liefst minimaal 400 gram per dag), eieren, vis, schaal-en schelpdieren en gevogelte;
 • Combineer suikers en koolhydraten met vet en/of eiwit. Wanneer je voeding eet met een hoge glycemische lading, is het belangrijk eiwitten en gezonde vetten toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgt.
 • Eet niet de hele dag door kleine maaltijden. Eet het liefst maximaal 3 goede verzadigde maaltijden en dan ongeveer 3 uur niks. Hierdoor geef je je lichaam goed de tijd om het te verteren en houd je je bloedsuikerspiegel stabiel. Er hoeft dan niet steeds weer opnieuw insuline aangemaakt te worden.
 • Doe aan sport en beweeg voldoende. Vooral krachttraining is effectief in het verbeteren van de insulinegevoeligheid;
 • Doe ontspanningsoefeningen en beperk stress.

Let op de a�?verborgena�? suikers

Helaas zijn aan bijna alle voedingsmiddelen die door de voedingsmiddelenindustrie zijn bereik suiker toegevoegd. Zorg dat je de ingrediA�nten checkt als je boodschappen doet. Suiker wordt ook glucosestroop, glucose/fructosestroop, natuurlijk vruchtsuiker, maisstroop, gemodificeerd maiszetmeel en HFCS genoemd.

Een gezonde bloedsuikerspiegel is een belangrijke basis voor een goede gezondheid en gezond gewicht.

Opt In Image
E-book: eerste hulp bij PCOS-klachten

Vraag hieronder mijn gratis e-book "eerste hulp bij PCOS-klachten" aan. Mijn cyclus is gelukkig weer op gang gekomen. In mijn e-book staan 5 basis principes die PCOS-klachten bij de oorzaak aanpakt.

Neem contact op

Contact

Annuleren