PCOS & Acné

PCOS & en mijn ervaring met acné

Heel wat jaren heb ik aangemodderd. Met mijn leefstijl. In 2010 kreeg ik te horen dat ik PCOS had. Als ik een kinderwens had, moest ik maar niet te lang wachten. Want ik zou nog weleens van de koude kermis thuis kunnen komen. Zei de dokter. Nou. Daar ging ik weer. Naar huis met een tal van klachten. Die bij PCOS hoorden. Waar ik op dat moment nog helemaal geen weet van had.

Geen vrouw voelen

Ik was 28 jaar en had op dat moment nog helemaal geen kinderwens. Wat de dokter zei kwam best hard bij me binnen. Wat ik op dat moment heel moeilijk vond. Was dat ik me geen echte vrouw voelde. Ik wilde zo ontzettend graag dat mijn lichaam zou functioneren. Zoals de natuur bepaald heeft.

Acné

In de brugklas begon de ellende. Ik kreeg pukkeltjes. Wat was ik onzeker. Op mijn 16e was mijn cyclus nog steeds niet op gang gekomen. En mijn huid was ook nog steeds onrustig.

Een vette huid en acné zijn bij PCOS het resultaat van een hormonale disbalans. Door een overproductie aan insuline wordt de aanmaak van het mannelijke hormoon gestimuleerd. Een te hoge waarde van testosteron zorgt ervoor dat talgklieren teveel talg produceren waardoor de onderhuidse ontstekingen ontstaan.

De dokter schreef mij de Diane35 voor. Waarom mijn cyclus niet op gang kwam. Daar werd niet naar om gekeken. Mijn huid werd rustiger. Dat wel.
In 2010 wilde ik nagaan of mijn cyclus op gang zou komen. Na 12 jaar de Diane35 gebruikt te hebben. Ongeveer na de eerste maand begon de huid in mijn gezicht weer onrustig te worden. Mijn rug kwam onder de ontstekingen te zitten. Er was geen stoppen aan. Oh lord. Wat voelde ik me daar rot over. Ik voel het nog steeds als ik er nu aan denk. In de zomer liep ik alleen maar met truitjes waarbij je mijn blote rug niet zag.

Roaccutane

Elke avond stond ik daar weer. Voor de spiegel. Met prikkende ogen. 😉 Elke dag smeerde ik hardnekkige troep op mijn rug. En. Elke dag hoopte ik dat het minder zou worden. Ik probeerde ook allerlei antibioticakuren (ai, sorry lieve darmen) om er vanaf te komen. Niets werkte.

Er was nog een middel wat ik nog niet had geprobeerd. Roaccutane. Een paardenmiddel. Waarbij ik elke maand bloed moest prikken om de vitaliteit van mijn organen te checken. En. Ik mocht absoluut niet zwanger raken tijdens zo’n kuur. Dan volgroeit de baby niet goed. Zo gaven zij aan.

Mijn belang om van die nare ontstekingen was groter dan de nadelige effecten voor mijn lichaam. Op dat moment. Acht maanden lang heb ik die kuur genomen. Acht maanden droge ogen, droge lippen die barsten, mijn huid die dunner werd en mijn darmen gepest. Na deze kuur was mijn huid wel glad geworden. Dat dan weer wel.

Acné en voeding

Nu ik weet wat voeding voor medicinale werking heeft op ons lichaam, zou ik never nooit meer aan die kuur beginnen. De acné was hardnekkig doordat ik PCOS had. Bovendien houdt insulineresistentie acné ook in stand. Ik moest het bij de oorzaken gaan oplossen. Voeding en leefstijl aanpassen voor de lange termijn. En stress reduceren. Dit werd tijdens de opleiding Trainer Hormoonfactor ook weer duidelijk.

Tips

  • Vermijdt inname van suikers en snelle/geraffineerde koolhydraten. Om de bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk in balans te houden.
  • Als je stress hebt, probeer dan te achterhalen waardoor je stress ervaart. Ga lekker onderzoeken waar je door kunt ontspannen. Ik beloof je, dat is zo lekker!
  • Verminder zuivel inname. Kun je echt niet zonder zuivel? Probeer het dan te verminderen. En ga voor biologische zuivel. Geitenyoghurt is ook erg lekker. Deze yoghurt is beter verteerbaar dan die van de koe.
  • Drink brandnetelthee.
  • Veel groenten eten. Het liefst biologisch. Toch te prijzig? Eet dan toch de gewone groenten.
  • Vermijdt e-nummers. Deze ‘vrienden’ verstoren onze hormoonhuishouding.
  • Let er op wat je op je huid smeert. Je kunt met kokosolie bijvoorbeeld je gezicht schoonmaken. Je douchen met een olijfolie zeep. Let bij een shampoo op dat er geen sulfaten of parabenen in zitten. Het is even uitzoeken wanneer je ermee begint. Maar daarna weet je niet beter. En je lijf is je dankbaar omdat het minder hormoonverstorende stoffen binnen krijgt. Zo gebruik ik zelf de gezichtsolie van Squalan. Deze is plantaardig. Het is de eerste gezichtsverzorging waar ik erg blij mee ben.

Een nieuwe leefstijl volhouden kan in het begin best lastig zijn. Soms val je terug in je oude patronen. Ik weet dat als geen ander. Ik heb er jaren over gedaan. Om te staan waar ik nu sta. Daarom moedig ik jou aan. Pak de regie over jouw gezondheid. Je mag “vallen”. Elke dag kun je weer opnieuw beginnen. Heb vertrouwen dat het echt mogelijk is. Je hormonen op een natuurlijke manier in balans krijgen. Zodat jij je PCOS-klachten de baas kunt worden.

Veel liefs,
Anita

Opt In Image
E-book: eerste hulp bij PCOS-klachten

Vraag hieronder mijn gratis e-book "eerste hulp bij PCOS-klachten" aan. Mijn cyclus is gelukkig weer op gang gekomen. In mijn e-book staan 5 basis principes die PCOS-klachten bij de oorzaak aanpakt.

Neem contact op

Contact

Annuleren