PCOS & Haaruitval

Mijn eigen ervaring met haaruitval

Van de week kwam ik een aantal jeugdfoto’s van mezelf tegen. Wat me vooral op viel was dat ik vroeger een mega bos haar had. Een dikkere bos dan nu. Helaas. Sinds ik met de Diane35 ben begonnen is mijn haar niet meer wat het was.

Sinds 2 jaar ben ik echt helemaal gestopt met de pil. Weg met die rommel. In die tijd zat ik ook net midden in een burn-out. Mijn haar had het zwaar te stellen met me. Het brak af. En het viel uit. Het lag overal door het huis. Op den duur was ik er veel te veel mee bezig. Ik heb geleerd het los te laten. Want. Teveel focussen gepaard met stress draagt totaal niets bij.

Ik heb het vaker genoemd. Stress is één van de grote veroorzakers van PCOS. Ik leefde op stress. Had het toen absoluut niet door. Althans. Denk dat ik er aan gewend was. Ofzo.

Eindelijk weer gezonder haar

Mijn haar is weer sterker geworden. Ik ben er ook wel heel lief voor geweest de laatste tijd. Letten op mijn voeding. Zorgen voor ontspanning. Gezondheid van mijn darmen aangepakt. Met regelmaat sporten. Ook ben ik een shampoo zonder sulfaten en parabenen gaan gebruiken. Een shampoo met chemische ingrediënten zorgt ervoor dat de hormonen verstoord raken.

Is mijn haar al zo gezond als ik zou willen? Nee, nog niet. Het duurt zo ontzettend lang voordat je haar weer helemaal gezond aangegroeid is. Tot aan mijn schouders is het helemaal gezond nu. Nog even geduld en dan is het weer lang en gezond. 🙂

Testosteron vs DHT

Wij hebben ieder zo’n 100.000 haarzakjes. Het aantal is erfelijk bepaald. En naarmate we ouder worden, verminderen de haarzakjes (oh no! Ja, echt!). Gemiddeld verliezen we zo’n 100 haren per dag.

Bij PCOS is de balans tussen oestron (voldoende aanwezig), testosteron (meer dan voldoende aanwezig) en progesteron (onvoldoende aanwezig) verstoord.
Vooral vrouwen met overgewicht, veel stress, insulineresistentie, diabetes 2 of ondergewicht kunnen hier last van krijgen.

Bovendien kan er bij PCOS sprake zijn van haaruitval boven op het hoofd, maar ook van mannelijke beharing op het lichaam en in het gezicht. Dit wordt veroorzaakt door een verhoogde hormoonspiegel op het gebied van onder andere testosteron. Testosteron wordt in het lichaam door het enzym 5-alfa-reductase omgezet in de actievere DHT-vorm.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met PCOS meer 5-alfa-reductase aanmaken dan vrouwen die deze aandoening niet hebben. Vrouwen met PCOS zetten dus makkelijker testosteron om in de actieve vorm dan andere vrouwen. Hierdoor ontstaan relatief hoge gehaltes DHT. Ook bij vrouwen blijkt DHT een toename van gezichtsbeharing en haaruitval te veroorzaken.

Meerdere oorzaken van haaruitval

 • Stress
 • Vertraagde schildklier
 • Nutriëntentekort
 • Suikerrijke voeding
 • Crashdiëten

Tips

 • Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
 • Gebruik geen chemische shampoo/conditioner (parabenen/SLS)
 • Geen haarkleuring of gebruik een natuurlijke verf
 • Stoppen met roken. Nicotine zorgt voor een slechtere doorbloeding
 • Ontspan voldoende
 • Zorg voor voldoende eiwitten, voldoende vitamine B complex en Omega 3
 • Bij verhoogd testosteronniveau: zaagbladpalm (saw palmetto) of pompoenpitextract

Wil je graag aan de slag, maar je weet niet waar te beginnen? Neem dan contact me op.

Liefs,
Anita

Opt In Image
E-book: eerste hulp bij PCOS-klachten

Vraag hieronder mijn gratis e-book "eerste hulp bij PCOS-klachten" aan. Mijn cyclus is gelukkig weer op gang gekomen. In mijn e-book staan 5 basis principes die PCOS-klachten bij de oorzaak aanpakt.

Neem contact op

Contact

Annuleren