Gemalen lijnzaad bij PCOS

De werking van gemalen lijnzaad bij PCOS

Onlangs heb ik een blog geschreven over de PCOS-klachten acné en haaruitval. Deze problemen komen helaas vaak voor bij PCOS. Ik heb er zelf ook veel last van gehad. Ik kan me nog goed herinneren hoe onzeker en verdrietig ik er van kon zijn. Gemalen lijnzaad heeft ook een positieve werking op deze klachten. Een goede reden om er een blog over te schrijven dacht ik zo.

Lignanen

Lijnzaad bevat lignanen. Lignanen hebben een gunstige werking op onze hormoonhuishouding. Daarnaast hebben ze een krachtige antioxidantwerking. Dus dat is extra mooi mee genomen! ?Y?S
SDG lignanen hebben de eigenschap om het SHBG hormoon te laten stijgen. SHBG staat voor Sex Hormone Binding Globulin. SHBG is een eiwit welke in de lever wordt aangemaakt. Het bindt hormonen aan zich en vervoert deze door de bloedstroom.

Testosteron

Vaak is het SHBG bij PCOS-klachten te laag. Hierdoor kan het aangemaakte testosteron in het bloed niet voldoende worden gebonden. Als gevolg kan het aangemaakte testosteron gaan “rondzwerven”. Normaliter is testosteron 95 tot 98% inactief in het bloed. Dat komt omdat het dan gebonden is aan SHBG en andere bloedeiwitten. Wanneer deze bloedeiwitten onvoldoende aanwezig zijn krijgen vrouwen hormonale problemen. Klachten die kunnen ontstaan zijn acné, overbeharing en haaruitval.

Gemalen lijnzaad

Lignanen hebben een gunstige invloed op de hormoonhuishouding. SDG plant lignanen komen in hoge mate vrij in lijnzaad. Belangrijk is wel dat het lijnzaad fijngemalen wordt. Twee eetlepels per dag zijn aan te raden. Gedurende 4 maanden. Het is belangrijk in de tussentijd ook je voeding en leefstijl aan te pakken. Dat kan mooi gelijk oplopen.

Zelf malen

Lijnzaad is niet duur om in te kopen. Het is wel van belang het zelf te malen. Dit kan bijvoorbeeld met een koffiemaler. Of in de blender als je een smoothie maakt. Mits je een goede blender hebt. Het heeft weinig zin gebroken lijnzaad te kopen. De werking is minder omdat het risico van oxideren ook groot is.

Waar kun je nog meer gemalen lijnzaad in verwerken?

Zelf doe ik het dagelijks in een smoothie. De vezels van gemalen lijnzaad zijn trouwens ook erg goed voor de darmen. Als ik voor een ontbijt ga met geiten/kokos yoghurt met ongebrande noten en zaden, doe ik er gemalen lijnzaad doorheen. Dit geldt ook voor een ontbijt met havermout. Je kunt gemalen lijnzaad eigenlijk overal over heen strooien. Over je groenten, over het vlees. Noem maar op. Het belangrijkste is dat het werkt voor jou. Daar kun je alleen maar achter komen door het zelf uit te proberen.

Succes!

Liefs,
Anita

Opt In Image
E-book: eerste hulp bij PCOS-klachten

Vraag hieronder mijn gratis e-book "eerste hulp bij PCOS-klachten" aan. Mijn cyclus is gelukkig weer op gang gekomen. In mijn e-book staan 5 basis principes die PCOS-klachten bij de oorzaak aanpakt.

Neem contact op

Contact

Annuleren