Leptineresistentie vs altijd trek hebben

Heb jij altijd trek?

In juni had ik een cursus over Insulineresistentie. Daar kwam het onderwerp Leptineresistentie voorbij.
Deze twee zorgen ervoor dat het honger gevoel in stand wordt gehouden. En dat afvallen lastiger maakt.

Leptineresistentie

Wat voor resistentie?! Dit dacht ik tijdens de cursus over Insulineresistentie. Ongeveer 90% van de vrouwen met PCOS-klachten last heeft van Insulineresistentie. Hier ben ik zelf ook een voorbeeld van. Gelukkig heb ik mijn bloedsuikerspiegel op de meeste dagen onder controle. Dit was een behoorlijke zoektocht. Vooral als je niet weet dat je resistent bent voor Insuline.

Insulinesresistent

Niet alleen vrouwen met PCOS-klachten heeft last van Insulineresistentie. Ongeveer 25% van de Nederlandse bevolking heeft er last van. Maar liefst 5% van de Nederlandse bevolking heeft een stabiele bloedsuikerspiegel. Oftewel zij zijn insulinegevoelig.

Insuline en de werking ervan triggeren mij al een lange tijd. Deze trigger ontstond tijdens de opleiding Hormoonfactor Trainer. Toen ik de cursus Insulineresistentie omkeerbaar voorbij zag komen. Hoefde ik niet lang na te denken. Ik houd ervan steeds weer nieuwe dingen te leren.

Tijdens de cursusdag kwam het onderwerp leptineresistentie voorbij. Ik had er nog nooit van gehoord. In de praktijk kom ik dus veel dames tegen met Insulineresistentie. Afvallen is hierdoor niet altijd even gemakkelijk. Maar als je constant het gevoel hebt dat je trek hebt. Wordt dit nog moeilijker gemaakt. En zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Altijd trek

Herken je dat? Altijd maar trek hebben? Ik had daar constant last van. Omdat velen hier last van hebben. Schrijf ik er een blog over. Hieronder leg ik je uit wat leptine is en wat het doet in ons lichaam.

Leptine

De stof leptine wordt geproduceerd in vetcellen. De hoeveelheid circulerend leptine staat in verbinding met de hoeveelheid opgeslagen vet in het lichaam. Leptine informeert de hersenen over de energietoestand voor langere tijd. Hierdoor wordt de behoefte aan eten verminderd. Daarnaast regelt leptine het energieverbruik in ons lichaam.

Leptine bindt zich aan de receptoren in de hypothalamus waarop het signaal stop met eten wordt afgegeven. Dit gebeurt wanneer er voldoende energie gesignaleerd wordt.

 

Wanneer ontstekingsstoffen worden gebonden. Kan het molecuul niet de hersen-bloed barriƫre passeren. De insuline blokkeert blokkeert als het ware de leptine. Dit is de reden waardoor het goede signaal om te stoppen met eten niet meer gegeven wordt. Je bent resistent geworden voor leptine. Hierdoor ervaar je dat aanhoudende honger gevoel.

Oorzaken & gevolgen

Leptineresistentie gaat meestal samen met insulineresistentie. Deze twee samen spelen de belangrijkste rol bij overgewicht. Leptine speelt ook een rol bij de immuunrespons. Maar ook bij emotie en de voortplanting. Bovendien zorgt het ook voor laaggradige ontstekingen.

De voornaamste oorzaken van leptineresistentie zijn insulineresistentie door teveel en te langdurige inname van suikers en snelle koolhydraten. Daarnaast stimuleren transvet, teveel stress, te weinig slaap en alcohol dat je resistent wordt voor leptine.

Gevolgen leptineresistentie:
– Meer vetopslag
– Meer eetlust
– Minder energie

Wat kun je er zelf aan doen?

  • Inname van suiker en koolhydraten beperken. Zorg voor zoveel mogelijk laag glycemische voeding. Hiervan zal je bloedsuikerspiegel niet zo snel en van stijgen. Denk bijvoorbeeld aan het eten van groenten (liefst minimaal 400 gram per dag), eieren, vis, schaal-en schelpdieren en gevogelte;
  • Combineer suikers en koolhydraten met vet en/of eiwit. Wanneer je voeding eet met een hoge glycemische lading, is het belangrijk eiwitten en gezonde vetten toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgt.
  • Eet niet de hele dag door kleine maaltijden. Eet het liefst maximaal 3 goede verzadigde maaltijden en dan ongeveer 3 uur niks. Hierdoor geef je je lichaam goed de tijd om het te verteren en houd je je bloedsuikerspiegel stabiel. Er hoeft dan niet steeds weer opnieuw insuline aangemaakt te worden.
  • Doe aan sport en beweeg voldoende. Vooral krachttraining is effectief in het verbeteren van de insulinegevoeligheid;
  • Neem omega 3 vetzuren in;
  • Ontspanningsoefeningen en beperk stress.

Liefs,
Anita

Opt In Image
E-book: eerste hulp bij PCOS-klachten

Vraag hieronder mijn gratis e-book "eerste hulp bij PCOS-klachten" aan. Mijn cyclus is gelukkig weer op gang gekomen. In mijn e-book staan 5 basis principes die PCOS-klachten bij de oorzaak aanpakt.

Neem contact op

Contact

Annuleren